Ouders


Beste ouder,

De scholengemeenschap is er voor iedereen.

Naast onze initiatieven (neem hiervoor zeker eens een kijkje op de Initiatieven-pagina), organiseert de scholengemeenschap de scholenbeurs, maken wij de folders, en verzorgen wij de samenwerking en coördinatie tussen de verschillende scholen die ervoor gekozen hebben om samen te werken. En omdat u als ouder een belangrijk deel uitmaakt van onze scholengemeenschap, hebben wij hier een verzameling links bijeengebracht die u een heleboel nuttige informatie kunnen bieden over alles wat met het schoolgaande leven van uw kinderen te maken heeft. Uiteraard hebben wij ook oog voor uw ontspanning. De boog kan immers niet altijd gespannen staan, niet waar?

In de zijbalk aan de rechterzijde vindt u bovendien twee handige links naar een aantal hulpmiddelen die wij speciaal voor onze leerlingen en hun ouders hebben ontworpen. Twijfelt uw zoon of dochter nog aan de juiste studierichting? Wenst u een overzicht van de vakken die elke studierichting aanbiedt, of welke perspectieven die op de arbeidsmarkt kunnen bieden? Dan neemt u best een kijkje bij "Studierichtingen". Is uw zoon of dochter al begonnen aan een middelbare opleiding, maar is een heroriëntatie gewenst, dan is onze "Studiekeuzetool" hét hulpmiddel bij uitstek. Niet alleen krijgt u hier een overzicht van de verschillende richtingen in onze scholen, u kan op basis van de huidige studierichting nagaan of een overstap aangeraden kan worden, en of er bijscholing nodig is.

Bijna al onze scholen gebruiken Smartschool als communicatiemiddel naar leerlingen en ouders toe, de ene school al meer dan de andere. U informeert best eens bij uw zoon of dochter naar de werkwijze in de desbetreffende school.

Zoals u ziet, deze pagina is op uw maat gemaakt. Mocht deze pagina u bevallen, kunt u deze uiteraard altijd toevoegen aan uw favorieten of zelfs instellen als startpagina. Zo hebt u altijd al deze nuttige en leuke links bij de hand!

Let wel, alle links openen in een nieuw venster of tabblad. Mocht uw browser popups blokkeren, kan u dit omzeilen door tijdens het klikken de Ctrl-toets ingedrukt te houden.
Opvoeding

Gezond opvoeden
Gezondopvoeden.be biedt informatie aan ouders die hun kinderen (2-18 jaar) gezond willen opvoeden.

Groeimee.be
Een website boordevol informatie en tips om ouders te helpen bij de opvoeding van hun kroost.

Alleenstaande ouders
Deze website is voor iedereen die alleen instaat voor de opvoeding van de kinderen. Je vindt hier een heleboel informatie samengebracht die nuttig is in het dagelijks leven. Deze informatie is thematisch gebundeld.

Leer je kinderen omgaan met geld
Leer je kinderen met geld omgaan. Zeker in tijden van financiële crisis is het belangrijk je kinderen zo op te voeden dat ze later als volwassenen zich financieel verantwoordelijk kunnen opstellen. In dit artikel vind je enkele tips hoe je kinderen kan leren met geld om te gaan.

Bewuste Ouders
Het ouderschap is mooi, verrassend en geeft veel voldoening. Het dwingt je flexibel te zijn en zorgt ervoor dat je dingen van verschillende kanten bekijkt. Maar opvoeden maakt je soms ook onzeker, gestresst en moe. Vader en moeder ben je 24 uur per dag, 7 dagen per week. Je komt tijdens de zwangerschap en in het ouderschap regelmatig voor keuzes te staan. Hoe vorm je je mening? Wat is het beste voor jou en je kind? Op Bewuste Ouders.nl geven we je graag een steuntje in de rug.

Ouders & Co
Op deze site vindt u leuke en handige informatie over opvoeding & onderwijs voor ouders met schoolgaande kinderen. Bijvoorbeeld over huiswerk, pesten, overblijven, passend onderwijs, gezondheid en schoolkeuze.

Leeftijdsgrenzen
Is uw kind snel of traag met zitten, staan, lopen, praten en fietsen? En wanneer kunt u verwachten dat-ie gaat vrijen, drinken of blowen? Hier ziet u de actuele stand van zaken.

Opvoedadvies.nl
Opvoedadvies.nl is een steunpunt voor iedereen die vragen heeft over opvoeding en problemen met en bij kinderen tussen de 0 en 18 jaar. Dit steunpunt is niet alleen bedoeld voor ouders, maar voor iedereen die op wat voor manier dan ook, professioneel of privé, te maken heeft met kinderen.


Welzijn

Centrum voor Algemeen Welzijn
Het CAW biedt hulp bij al je welzijnsvragen.

Gids voor Gezinnen
Hier vind je duidelijke informatie over jouw concrete situatie. Adressen en links maken je wegwijs in diensten die je kunnen helpen. Heel handig om snel iets op te zoeken.

vzw Houvast
V.Z.W. Houvast is een vereniging die informatie, dienstverlening, communicatie en ontspanning wil aanbieden.

Iedereen verkeersouder!
Iedereen mee! Dat is sinds kort de nieuwe slogan van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV). Mee werken aan een verkeersveilige schoolomgeving. Mee zijn met de praktische aanpak van verkeerslessen. En mee streven naar minder verkeersslachtoffers.

Diversiteit in Actie!
In dit luik leggen we de link tussen 'Omgaan met diversiteit', 'Communicatie met ouders' en 'Schoolbeleid'.


Onderwijs & leermoeilijkheden

Onderwijskiezer Vlaanderen
Je bent op zoek naar een studierichting. Een richting die goed bij je past en die je alle kansen geeft voor jouw toekomst. Onderwijskiezer helpt je in die zoektocht. Onderwijskiezer is bedoeld voor leerlingen, ouders, leerkrachten, CLB-ers, … kortom voor iedereen die op zoek is naar objectieve, onafhankelijke en kwaliteitsvolle informatie over het gehele onderwijslandschap.

KlasCement Leermiddelennetwerk
Het leermiddelennetwerk.

Onderwijs en wetenschap Vlaanderen
Onderwijs helpt jonge mensen en volwassenen om zichzelf te ontwikkelen en hun eigen weg te vinden in onze samenleving. Het hoger onderwijs heeft daarnaast een belangrijke rol in innovatie, omwille van het belang van wetenschappelijk onderzoek.

GO! Ouders
GO! ouders is de erkende ouderkoepel van het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap en is het expertisecentrum rond ouderbetrokkenheid. GO! ouders engageert zich ten volle voor de ouders binnen het GO!, en helpt graag mee ouderbetrokkenheid praktisch vorm te geven met ook ondersteuning achteraf.

Studietoelagen Middelbaar onderwijs
De website van de Vlaamse Overheid waar u terecht kan voor informatie over studietoelagen, en deze ook ineens online kunt aanvragen.

Letop!
Eerste hulp bij leerstoornissen en/of problemen bij het leren.

Landelijk Informatiecentrum Hoogbegaafdheid
Hebt u een kind dat hoogbegaafd is, of vermoedt u dat dit het geval kan zijn? Op deze website kan u terecht voor meer informatie over het fenomeen en hoe u een optimale omgeving kan bieden waar uw kind zich kan ontwikkelen in al zijn capaciteiten.

Hoogbegaafd Vlaanderen
Deze website wil een positieve bijdrage leveren tot het bekomen van een betere opvang van kinderen, waarvan velen nog steeds (onterecht) veronderstellen dat ze 'er wel vanzelf komen'.

Hooggevoelige Kinderen
Hooggevoeligheid is een psychologische eigenschap. Deze mensen hebben vaak het gevoel dat de omgeving hen overweldigt, en lijken alles veel sterker te ervaren dan anderen. Hier vindt u meer informatie over hooggevoeligheid (bij kinderen en volwassenen), en wat u als ouder kunt doen om uw kind hierin te steunen.

Leerstoornissen
Hebt u een kind met een leerstoornis? Op deze website vindt u hierover meer informatie en wat u als ouder kunt doen.

Autisme Vlaanderen
De website van de Vlaamse Vereniging voor Autisme.

Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap - Schoolgaan met een beperking
Omdat het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) op het vlak van het onderwijs zelf geen tussenkomsten verleent, vindt u hier verwijzingen naar de diensten en organisaties waar u wel terecht kan voor ondersteuning.

Zitstil
Centrum ZitStil geeft informatie, vorming, training, ondersteuning en onderneemt maatschappelijke actie om iedereen die te maken heeft met adhd/add vooruit te helpen.

Gedragsproblemen bij Kinderen
Op deze site is informatie te vinden over allerlei gedragsproblemen en gedragsstoornissen bij kinderen. Een handig naslagwerk, met veel leesbare achtergrondinformatie over de stoornis of probleem. Daarnaast zijn er praktische tips te vinden en geven we concrete hulp bij het omgaan met kinderen die anders zijn. Op deze website behandelen we gedragsstoornissen zoals ADHD, Autisme, maar ook gedragsproblemen zoals problemen met sociale vaardigheden, omgaan met pesten en meer.

Depressie bij Kinderen
Ook bij kinderen kunnen depressies voorkomen. Dit uit zich echter niet altijd hetzelfde als bij volwassenen. Ontdek op deze website welke misvattingen er bestaan over depressie, en hoe kinderen met depressie geholpen kunnen worden.


Varia

Maks!
De website van het jongerenmagazine Maks! voor 14- tot 19-jarigen in Vlaanderen. Maks! is ook familie van Klassen, Klasse voor Ouders en Yeti.

Klasse voor Ouders
De website van het gratis magazine voor ouders.

Co-Ouderschap
Een scheiding heeft naast emotionele, ook praktische en financiële gevolgen. Als ouders bent u beiden wettelijk verplicht de kosten te betalen van de verzorging en opvoeding van de kinderen. Voor wat betreft het verdelen.

Volgens Mama - praat met mama's zoals jij
Producten testen met het testpanel, meepraten op het forum, en ervaringen & tips delen met andere moeders.

Kiind Magazine
Groener, eerlijker en vooral inspirerender. Kiind Magazine is voorloper op het gebied van bewust ouderschap. Zij gaat van de gebaande paden af en zoekt tot op de bodem uit hoe het écht zit. Onafhankelijk en informatief voor eigenzinnige ouders.

Ouder Alleen
OuderAlleen.nl biedt je een forum, contact met lotgenoten, warme vriendschap en ook genieten van leuke OA-feesten, uitjes en vakanties. En op OA vind je informatie en ervaringen over alle aspecten van het ouderschap, wetgeving, scheiden, testamenten en nog veel meer.

VoorOma.nl
De leukste onderwerpen en actuele informatie voor de actieve oma van nu. Een overzicht van de laatste wijzigingen ziet u op deze pagina.

Dé plek voor de zorgvader
Doel van de Stichting Huismannen.nl is het vormen van een platform voor mannen die zorg en opvoedingstaken verrichten.

Vaderschap.org
Een forum van vaders voor vaders.


SG Voorkempen © 2014.

Snelle navigatie en toolsSnelle navigatie
Opvoeding
Welzijn
Onderwijs & leermoeilijkheden
Varia


Tools
Studiekeuze
Studierichtingen
Beroepeninfo VDAB


SG Voorkempen ®
Alle rechten voorbehouden